Работата по жълтите павета е започнала през 60-те години на миналия век. Решихме сега

...
Работата по жълтите павета е започнала през 60-те години на миналия век. Решихме сега
Коментари Харесай

Проф. Лаков, БАН: Изработваме собствени жълти павета до Коледа

Работата по жълтите павета е почнала през 60-те години на предишния век. Решихме в този момент да опитаме с утаячни или сегменти мергелни скали. Това паве, което изработихме сега е идентично по форма, величина и цвят на примерите, които виждате в центъра на София.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria проф. Любен Лаков от Института по металознание към Българска академия на науките.

Той е първообраз, само че не е със същия състав. Ние започнахме със суровина, която се намираше в Попово. Суровината не е загадка. Рецептурният състав е загадка. Суровината трябваше да се модифицира. Фазите, които дават здравината на павето и цветът бяха загадката. Ние достигнахме до находище с промишлени ресурси, където просто суровината искаше оптимално дребни модификации. Все си мислехме няма ли състав в България, който да не би трябвало да се модифицира. Първо намерихме суровина, която изискваше сериозна трансформация, само че в този момент вече с новата ни суровина е нужна минимална трансформация.

 
Паветата, които виждате на площада могат да устоят и 300 година, в случай че са полагани вярно. Първите павета се е следяло доста деликатно по какъв начин се хидроизолират, това е доста значимо, с цел да не прониква водата под паветата. Това в този момент се случва, тъй като тя пронква там и от засиления трафик в столицата се получава това. Нашите павета ще са устойчиви колкото примерите. 
Ако се строи завод за жълти павета той би трябвало да бъде близко до суровините. България не е дълга и огромна. Може суровината да се превозва също. Такова предприятие съществува във Видин. Заводът за костен порцелан. Всеки е чувал за него. 

За под 20 лева е мъчно да се направи едно жълто паве от тези, които ние сътворяваме. 35 златни лв. за 3 милиона златни павета са дали едно време, можете да сметнете колко са коствали тогава. Едно паве това е високотемпературен режим, който изисква характерни условия.

До Коледа ще бъдат изработени поръчаните павета от нас от Столична община. Ще представим единствено качествени павета, сега ги печем и сушим.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР